Jak na ferraty?

Via Ferrata získávají na v poslední době na popularitě. Lezení na via ferrata je skvělý způsob, jak kombinovat lásku k přírodě, dobrodružství a fyzickou aktivitu. Pokud jste nováček a chcete se do tohoto sportu pustit, zde je váš kompletní průvodce, kterého ocení i zkušenější lezci.

Při pohybu na ferratách může dojít ke krizovým situacím,  úrazu nebo dokonce smrti. Tento článek není taxativním výčtem všech technik potřebných k bezpečnému pohybu po via ferratách. Tento článek nemůže v žádném případě nahradit absolvování kurzu s příslušným instruktorem. Nemůžeme nést zodpovědnost za chybnou interpretaci informací v tomto článku.

Co je to Via Ferrata?

Via ferrata (italsky "železná cesta") je lezecká trasa vybavená ocelovými jistícími lany, kovovými stupy - kramlemi, žebříky a mosty, které usnadňují výstup na obtížně přístupné skalní stěny a hory. Můžete se setkat i s méně používaným pojmem "klettersteig".

Původně byly vytvořeny pro vojenské účely, dnes jsou oblíbené mezi horolezci a turisty.

Vybavení na Via Ferratta

Pro zajištění se na ferratách je zapotřebí:

  • Horolezecký sedák - měl by být pohodlný, lehký a co nejprodyšnější
  • Prsní úvazek - ve spojení se sedákem zajišťuje vyšší bezpečnost 
  • 120-150 cm plochý popruh (nesešitý) - slouží ke spojení sedáku a prsáku, musí mít minimální nosnost 15 kN
  • Ferratový setObsahuje dvě karabiny s tlumičem pádu, které se cvakají k ocelovému lanu. Také označovaný jako ferratový tlumič pádu, ferratová brzda

Rozhodně nezapomínejte horolezeckou helmuNěkdy můžete vidět lidi i v např. cyklistické, ale ta není vhodná. Má totiž větší větrací otvory, kterými může propadnout kámen a obecně hůř tlumí pád předmětů shora.

Pevné boty, nejlépe tzv. nástupovky nebo také ferratovky. Jedná se převážně o nízké boty, které disponují podrážkou přizpůsobenou ke stání na skalách a mají daleko pevnější podešev než klasické trekovky nebo běžecké boty. Zkrátka, lépe podpoří nohu při lezení a můžete se s klidem postavit i na malé stupy. (pánské, dámské)

Při výběru oblečení se zaměřte na odolné, ale prodyšné a funkční kousky. Hlavně nezapomeňte přibalit do batohu nepromokavou bundu a zateplenou vrstvu - mikinu nebo lehkou péřovku. Ferratové rukavice vás ochrání před odřeninami a zajistí lepší úchop.

Když jsme u batohu, lezecké batohy jako Rab Latok, Ortovox Trad či univerzálnější Ortovox Peak Light jsou ideální volbou. U těchto batohů se můžete spolehnout na jejich odolnost, lehkost a stabilitu při lezení ferraty. Navíc mají bederní pásy navržené tak, aby se daly sundat nebo zapnout okolo batohu. Díky tomu bederák batohu nezavází sedacímu úvazku.

Nezapomeňte si s sebou vzít dostatečné množství vody a jídla. K "povinné" výbavě by měla patřit i vybavená lékárnička. V té mějte hlavě věci, které umíte použít! Je zbytečné s sebou tahat specializované vybavení, které potom ani nebudete umět pořádně chytit.

Stav svého vybavení zkontrolujte. Musí být v každém případě v perfektní kondici, aby správně plnilo svou funkci. pro příklad helmu po větším nárazu vyměňte, tlumič pádu po absorbování síly pádu také vyměňte, dejte si pozor, aby sedák či prsák nebyl porušený nebo příliš starý (textil degraduje vlivem UV záření, vlhkosti, atd.).

Pokud ovládáte jištění druholezce půllodním uzlem ze štandu, nezapomeňte na pomocné lano- může být i poloviční - alespoň 20 m, 120 cm smyčku, prusík a 3 karabiny s pojistkou zámku - z toho jednu HMS. 

Jak začít?

Nejprve je nutné si uvědomit, že žádný teoretický návod nenahradí kurz vedený zkušeným instruktorem. Proto doporučujeme projít si alespoň základním kurzem, individuálně si zaplatit instruktora nebo se přihlásit na ferratový zájezd.

Nabídku našich kurzů najdete zde.

Příprava ferratového setu

Na ferratách používáme kombinaci prsního a sedacího úvazku kvůli bezpečnosti. Případné pády bývají relativně dlouhé a tvrdé, takže při použití jen klasického úvazku hrozí riziko přetočení hlavou dolů. Ke spojení těchto úvazků slouží právě 120cm popruh.

Nejprve jeden konec provlečeme oběma navazovacími oky sedáku tak, aby nám směrem nahoru směřovaly dva stejné konce. Těsně nad pupkem konce popruhu svážeme vůdcovským uzlem a oba konce protáhneme příšlušnými oky prsáku. V mírném předklomu opět svážeme konce vůdcovským uzlem. Na nižší "vůdcák" navážeme liščí smyčkou ferratový set.

Jištění se na ferratě

Karabiny ferratového setu vždy cvakáme zámkem proti sobě a pouze do ocelového lana určeného k jištění. Nikdy je nevycvakáváme obě najednou a nikdy se nejistíme například do kramlí. 

Při dolezení ke kotvícímu bodu nejdříve nad kotvící bod přecvakneme jednu karabinu a ujistíme se, že je správně zavřená, až poté můžeme přecvaknout i druhou karabinu setu.

Karabiny za sebou netáhněte jako na vodítku, ale rukou si je posouvejte po laně.

Výběr trasy

Při výběru trasy je potřeba brát v potaz předpověď počasí a délku dne. Na podzim jsou dny výrazně kratší než začátkem léta. Rozdíl mezi koncem června a začátkem října může být až 5 hodin!

Při výběru to nepřeháníme s náročností ani délkou trasy. Vyzkoušejte nejdříve oblast s kratšími trasami s různorodou obtížností. Nejlépe tak můžete zjistit jak jste rychlí a jaká obtížnost je pro Vás ta pravá.

Do delších celodenních tras se pouštějte až s dostatečnými zkušenostmi nebo se svěřte do rukou zkušeného instruktora skalního lezení či guida UIAGM.  

Obtížnost ferraty se určuje na stupnici A až F, přičemž A je nejjednodušší a F je nejtěžší. Stupnice je otevřená, což znamená, že v boducnosti můžou přibývat další písmenka.

A Lehká. Bez jištění by odpovídala stupni I. UIAA. Umělé pomůcky slouží ke zvýšení pocitu jistoty v exponovaném terénu.
B Mírně obtížná. Bez jištění by odpovídala stupni II. UIAA. Umělé pomůcky slouží k postupu vpřed, některé pasáže vyžadují sílu.
C Těžká. Bez jištění by odpovídala stupni III. UIAA. Umělé pomůcky obsahuje převážná část cesty. Vyskytují se časté svislé stěny s nataženým ocelovým lanem k jištění.
D Velmi těžká. Bez jištění by odpovídala stupni IV. UIAA. Místy kolmé, dokonce i převislé partie. Často velmi exponované. Je dobré lézt v lezečkách či botách s podobnou podrážkou. Cestou se vyskytují nezajištěné úseky I-II. UIAA.
E,F Extrémní. Bez jištění by odpovídala stupni V-VI. UIAA. Exponované cesty v kolmém a převislém skalním terénu. Nejtěžší místa jsou nebezpečná, vyžadují použití horolezecké techniky i sílu v pažích. Běžně se vyskytuje lezení II. UIAA bez jištění. Tyto ferraty nemají za úkol lezci cestu usnadnit, ale naopak obtíže vyhledávají.

 

Pohyb na via ferratě

Na ferratách se pohybujte ve skupince nebo ve dvojici. Je velmi důležité mít parťáka, který Vám pomůže v krizové situaci nebo se podělí třeba o tyčinku či vodu, když Vám dojde energie.

Při lezení dbejte na dostatečné rozestupy. Pamatujte, že při případném pádu lezec padá až ke kotevnímu bodu, kde teprve přijde ke slovu tlumič pádu. Lezec tedy doletí i několik metrů pod kotevní bod. Když se budete nacházet moc blízko může shodit i Vás.

Může se stát, že někdo bude rychlejší než vy nebo naopak. Buďme vůči sobě tolerantní a snažme se uhnout, případně nevytvářet na pomalejšího lezce zbytečný nátlak. Při předbíhání samotném se nikdy nepřecvakávejte pouze např. do kramle. Zůstaňte oběma karabinami zajištění v jistícím ocelovém laně!

Snažte se předem naplánovat přestávky a dodržovat je tak, aby nedošlo k vysílení v náročných místech ferraty. Můžou Vám pak dělat daleko větší problémy a zpomalovat postup daleko více než krátká pauza na flapjack a napití se.

Shrnutí

Bezpečnost při lezení via ferrat je klíčová. Správná příprava, vhodné vybavení a dodržování bezpečnostních pravidel vám pomohou minimalizovat rizika a užít si zážitek naplno. Lezení po via ferratách může být úžasným dobrodružstvím, pokud k němu přistupujete zodpovědně a s respektem k horám a přírodě. Nezapomeňte na "leave no trace" přístup. Nezanechávejte odpadky a neničte místní faunu a flóru.

Kam vyrazit na ferraty?

V Česku jsou možnosti omezené. Pro nás Ostraváky je nejblíže Areál Velká Dohoda nebo ferraty Vír. O něco blíže je třeba ferrata Martinské Hole na Slovensku. V Čechách je nejprofláklejší Pastýřská stěna v Děčíně nebo třeba nejstarší ferrata v ČR Vodní brána u Semil.

Co se týče Alp, najdeme tam množství ferrat od lehkých po těžké, krátké i dlouhé. Vyřádíte se v Itálii i Rakousku. Nabízí se například nám nejbližsí Hohe Wand, Raxalpe, Drachenwand a mnoho dalších.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz